12
nov
2013

Tim Keller a karizmatikusokról

Adrian Warnock a blogján közzétett egy videót, amelyről egy rövid beszámolót is írt: Tim Keller-t fölkérték, hogy a szesszacionizmusról (a nézet, mely szerint a különleges kegyelmi ajándékok mára megszűntek) beszéljen kb. 49 percig -ami az alábbi videóban tekinthető meg. Érdekes módon azt állítja Keller magáról, hogy mérsékelt szesszacionista volt (vagy 80%-ban szesszacionista). Ez alatt azt érti, hogy ugyan vallotta néhány csoda folytonosságát, mégsem hitte el, hogy a sok hírül adott esemény valóságos.

Keller egy nagyon fontos dologra mutat rá: a tapasztalattól való rettegés gyakran szesszacionizmussal jár együtt, és ez az újjászületést, a lelki megújulást gátolja. Adrian Warnock azt állítja, hogy a legnagyobb baja nem az olyan mérsékeltekkel van, mint Keller, hanem azokkal, akik nem hagynak teret semmiféle Istennel kapcsolatos tapasztalatnak. Valóban, Keller nagyon megnyugtató tanítást adott a karizmatikusoknak Londonban, mikor egy élményéről beszélt:

„Tim tréfásan ezt mondta „Én prespiteriánus vagyok, ezért nem hallom olyan gyakran Istent, mint ti!” De azzal folytatta, hogy évekkel ezelőtt, amikor olvasta a Róma 1,16-ot, hirtelen egy gondolata támadt: „Az, aki a prédikálásban lelkiismeretes, szombat esténként ezernyi szenvedésen fog átmenni – mondja Tim – még a presbiteriánusok is tudják hogy megy ez.”

A Biblical Theology of Revival – Tim Keller

A videó ezen a linken tekinthető meg.

You may also like

Szabó Imre: Kívánjátok a lelki ajándékokat II.
Szabó Imre: Kívánjátok a lelki ajándékokat I.
Tim Keller: hogyan prédikáljunk szekuláris kulturális közegben? – II. rész
Tim Keller – Az evangélium kontextualizációja (V. rész) – a kontextualizáció hiányának veszélyei

1 Response

  1. Camisard

    Nem hiszem, hogy a tapasztalattól való rettegés olyan negatívum volna.
    Elvégre az újjászületés rendhagyó tapasztalatok nélkül is végbemegy.
    Viszont a rendhagyó tapasztalatokat gyakran lehet felreértelmezni megtérésnek, holott csak fellelkesülések. Nem fides salvifica keletkezik, hanem csak fides temporalis, Sebestyén Jenő szavaival.

    Én Mr. Keller kissé meghunyászkodó véleményénél biztonságosabbnak tartom még Mr. MacArthur súlyos vádját is, noha azzal sem értek egyet.

Leave a Reply